4. neděle velikonoční „A“

7. 05. 2017

Dnešní neděle je ve znamení Ježíše jako Dobrého pastýře. Máme rádi obrázky s Ježíšem – pastýřem ovcí ať už ovečky vede nebo ovečku drží v náručí nebo ovečku vyprošťuje z trní. I křesťané prvních století zobrazovali Ježíše především jako Dobrého pastýře. Nezazlíváme vůbec Pánu Ježíši, že znázorňuje lidi jako ovečky a sám sebe jako pastýře. Ježíš totiž dobře znal práci pastýřů a věděl, že mezi ovečkami a pastýřem vždy existuje vztah. Je-li pastýř dobrý a obětavý pak ho ovečky následují. Děti na náboženství mají zvláště rády diapositivy o pastýři, zejména když vidí, že pastýř zápasí s vlky a brání ovečky a když se pastýř zraní tak ho ovečky mají ještě více rády. Ježíš je dobrým pastýřem, proto vchází dveřmi, vyvádí ovečky na pastvu, volá je jménem, zná je, jde před nimi a ovečky ho následují, znají jeho hlas. Ježíš jako Dobrý pastýř také dává život za své ovečky. Takový byl a je Ježíš i po svém vzkříšení.

Ježíš však není viditelně po svém vzkříšení a nanebevstoupení ve své církvi a proto ustanovil své viditelné pastýře a to papeže jako nejvyššího pastýře, biskupy jako pastýře diecézí, kněze jako pastýře farností. Tito pastýři jsou velmi blízcí svým ovečkám, protože byli vzati z Božího lidu pro pastýřskou službu. Kněz jako dobrý pastýř Ježíš má mít své svěřené ovečky rád, má se o ně zajímat, má je znát jménem, má znát jejich radosti i bolesti, jejich problémy, aby jim mohl pomoci. Kněz má jít před nimi jako Ježíš t.j. má své svěřené lidi vést dál a výš a to bezpečnými cestami do pravého nebeského ovčince. Kněz jako dobrý pastýř také hledá ztracenou a zatoulanou ovečku. Dnes jich je, bohužel, až příliš ztracených a zatoulaných ve starostech a radovánkách tohoto světa. Někdy ani nejsou rády, že je dobrý pastýř hledá a chce přivést do ovčince, k životu podle Božích přikázání a ke svátostnému životu. Někdy se knězi vysmějí, jindy před ním zavřou dveře nebo ho uráží či vyhodí…Kolik je takových příkladů z kněžských životů. Kněz však zůstává dobrým pastýřem i nadále, prosí v modlitbě za všechny tyto ovečky, obětuje za ně oběť kříže Ježíše Krista ať je to vhod nebo nevhod. Krev Kristova stále teče z jeho ran za tyto ovečky, které nepřítel spásy ničí, které svůdce se snaží odvést, aby jim vzal Boží život z duše. Kněz jako dobrý pastýř se stará jak o jednotlivce a to děti a mládež, manžele a rodiče, nemocné a trpící, chudé, řeholníky a řeholnice, dále o čekatele křtu a nově pokřtěné. Stará se také o společenství, aby to bylo společenství lásky, vzájemné pomoci a modlitby – v jednotě víry. Na diafilmech pro děti na náboženství je kněz zobrazen, že tehdy když uděluje svátosti, když hlásá slovo Boží, když učí, setkává se s lidmi – tehdy zastupuje Dobrého pastýře Ježíše.

Poslední věta z dnešního evangelia je pro nás nejdůležitější. Ježíš přišel, abychom měli život a to v hojnosti: proto za nás Ježíš trpěl a vstal z mrtvých. Totéž chce Ježíš prostřednictvím své církve, aby lidé měli život a to v hojnosti. Nejenom život lidský, pozemský, ale život věčný, Boží. Jako každá nemoc ukracuje život pozemský tak i nemoc duše ukracuje život Boží anebo jej zcela odnímá. Ježíš jako dobrý pastýř chce tedy naše dobro: život, především život Boží. Jako zloději a lupiči, draví vlci ohrožovali ovečky na jejich životě, stejně jsou ohrožování věřící na životě věčném, Božím v duši. Zlý duch, zlí lidé, pokušení od těla, světa a ďábla věřícím lidem chtějí odebrat Boží život. Je tedy třeba, aby se věřící jako ovečky semkli kolem svého pastýře ať lidského – kněze nebo Božího – Ježíše Krista a tvořili jedno společenství.

Slibme proto Dobrému pastýři Ježíši, že i v naší farnosti si budeme navzájem věřící i kněz pomáhat, modlit se za sebe, mít se rádi a společnou cestou kráčet do nebeského ovčince, kam nás předešel již Dobrý pastýř – Vzkříšený Pán. Amen.