Zřícení věže kostela v Lenešicích

3. 07. 2008

Ve čtvrtek 3. července 2008 v odpoledních hodinách došlo k náhlému zřícení kostelní věže v Lenešicích a zároveň i k poškození části lodi kostela. Kostelní věž i kostel je starobylá románsko-gotická památka.

V roce 2008 měla firma Statika z Ústí nad Labem zajistit podle objednávky Biskupství Litoměřice stažení věže ocelovými táhly, ale později Biskupství ve spolupráci z firmou dojednalo důkladnější opravu statiky věže podle Projektové dokumentace z dřívější doby, kterou Děkanství Postoloprty předalo této firmě. Nebylo ovšem sděleno, kdy se bude akce realizovat – pravděpodobně se tak mělo stát v letních měsících. Bohužel, nedošlo ani k započetí prací.

Na místo tragického zřícení se dostavili: starosta obce Lenešice, Policie ČR, generální vikář z Litoměřic, stavební technik Biskupství, paní kostelnice. Děkan z Postoloprt, bohužel je po operaci v domácím léčení a nemohl se zúčastnit. Pouze byl telefonicky konzultován. S dovolením generálního vikáře, Památkového ústavu i stavebního technika Biskupství byly odstraněny z kostela movité církevní památky a převezeny do depozitáře Biskupství Litoměřice (obrazy křížové cesty, sochy P. Marie Lurdské, Sv. Jana Nepomuckého, kříže, svícny, monstrance a ciborium ze svatostánku, dřevěné anděly, ostatky svatých), aby nedošlo ke krádeži.

Díky Bohu, že se nikomu nic nestalo, neboť objekt byl již z dřívějška obehnán ochranným plotem do jehož prostoru se věž prakticky zřítila.
Nejsou dosud známy všechny škody. Jisté je, že byly zničeny věžní hodiny včetně 4 ciferníků, kostelní varhany včetně píšťal, některé sošky, které byly uloženy v prostoru pod kůrem.

Podle sdělení generálního vikáře a stavebního technika se bude po 11. červenci 2008 zabezpečovat čelní strana kostela alespoň provizorně, aby vítr neponičil v dobrém stavu se nacházející střechu lodi kostela. S dovolením generálního vikáře Děkanství Postoloprty zajistí odvoz měděných částí a poničených varhanních píšťal do Sběrných surovin, aby se nestaly předmětem krádeží.

Další postupy oprav budou předmětem jednání Biskupství Litoměřice se stavebními techniky, statiky a Národním památkovým ústavem Ústí nad Labem. Římskokatolická církev bude pro účely bohoslužeb využívat opět farní kapli na faře Lenešice.

Oprava věže a lodi kostela sv. Šimona a Judy v Lenešicích

Na základě jednání a dohody mezi Děkanstvím Postoloprty a Biskupstvím Litoměřice platí pro opravu zřícené věže a lodi kostela plná moc, kterou dal děkan P. Rudolf Prey dne 10. února 2006 – věci shánění finančních prostředků, jednání a uzavírání smluv s dodavateli. Biskupství Litoměřice bude vykazovat, že je orgánem odpovědným za opravu kostela v Lenešicích. Z uvedeného důvodu veškeré informace a dotazy bude výhradně vyřizovat Biskupství Litoměřice – stavební oddělení, pan Ivo Fiedler nebo generální vikář Mons. Karel Havelka.

Další postup a jednání ve věci opravy kostela sv. Šimona a Judy v Lenešicích můžete nalézt zde.