Restaurátorské práce na vzácných nástěnných malbách v presbytáři kostela sv. Martina v Minicích

25. 11. 2011

Z důvodu v minulosti plánované důlní výsypky v prostoru kostela Minice byly odborně odkryty nástěnné malby z 15. století v kostele sv. Martina v presbytáři. Jelikož změnou politické situace v r. 1989 nedošlo k plánované výsypce a kostel zůstal stát a vzhledem k častějším krádežím v kostele Minice byly ohroženy vzácné nástěnné malby, což potvrdili pracovníci NPÚ Ústí n. Labem, např. dr. Honys, pí Radová se spolupracovníky. Dr. Honys zajistil restaurátorku pí Jitku Musilovou, která malby shlédla v r. 2010 a potvrdila nutnost okamžitého konzervačního zásahu.

Děkanství Postoloprty, kterému kostel Minice přináleží, žádal nejprve začátkem roku 2011 u Krajského úřadu, odboru kultury v Ústí n. Lab., ale bohužel žádost nebyla zařazena k dotacím. Na základě dalšího jednání mezi dr. Honysem a odborem památkové péče v Žatci jmenovitě s paní Hanou Žákovou, děkanství podalo novou žádost na Ministerstvo kultury na dotaci z programu podpory obnovy kulturních památek prostřednictvím obcí s rozšířenou působností.

Tato žádost, bohudíky, byla kladně přijata a poskytnuta Ministerstvem dotace ve výši 90% smluvní ceny za opravu s tím, že děkanství uhradí z vlastních prostředků zbývajících 10 %. Na základě Smlouvy o dílo č. 290411 mezi restaurátorkou pí Musilovou a Římskokatolickou církví Postoloprty nastoupila pí Musilová 17. 10. 2011 na práce do kostela Minice, když podle smlouvy děkan zajistil lešení a jeho postavení do presbytáře. Konzervační zásah na vzácných malbách v presbytáři byl zdárně dokončen a kolaudace díla byla provedena dne 24. 11. 2011 za účasti dr. Honyse z NPÚ, pí H. Žákové z MěÚ Žatec, děkana Rudolfa Preye, pana M. Štípka – starosty obce Velemyšleves a zhotovitelky pí J. Musilové. Byl pořízen kolaudační zápis a předán restaurátorský záznam s dokumentací, jakož i faktura k profinancování díla.

Bohu díky, že se podařilo zachránit vzácné gotické fresky presbytáře kostela sv. Martina v Minicích.