Pokračování obnovy – léto 2009

10. 08. 2009

Kontrolní den u kostela v Lenešicích se konal 23. června 2009. Bylo povoleno provádění výkopů sond pro archeologický průzkum a diskutovány další kroky v první etapě obnovy a to zhotovení nových základů pro věž. O kontrolním dnu byl sepsán zápis na faře Lenešice.

Dne 2. července 2009 byla u kostela další schůzka a to o stavebním řízení kvůli stavebnímu povolení na stavbu věže kostela. Přítomna byla paní Immrová ze Stavebního úřadu Louny, pan Ing. Buřt za Biskupství Litoměřice, pan Nováček – starosta obce, pan Mgr. Bureš za NPÚ Ústí n.Lab., P.Prey z děkanství Postoloprty. Stavební povolení bylo vydáno dne 5. srpna 2009 a dostali jej zúčastněné strany: Biskupství Litoměřice, Nadace Lenos, Děkanství Postoloprty. Zároveň došlo povolení od Stavebního úřadu „Ohlášení prací“ pro výkopy základů a archeologický průzkum. Od 10. srpna 2009 se akce výkopových prací zúčastnili také vězni z Bělušic, pro které Nadace Lenos připravila podmínky pro odpočinek a to v sakristii kostela (viz fotografie převzaté z článku Mosteckého deníku).

Podle sdělení pana Jiřího Plačka z Nadace Lenos bylo osloveno 9 firem pro zhotovení nových základě věže pro výběrové řízení, při čemž se přihlásily pouze 3 firmy, ostatní se omluvily. Přihlásily se: Betonstav Teplice, Pegisan Plzeň, Geo-ing Jihlava. Výběrové řízení zatím ještě neprobělo.

Finanční náklady na nové základy podle projektové dokumentace jsou 1 milion korun. Ovšem finanční prostředky se ještě stále shánějí. Nadace Lenos hodlá oslovit také věřící veřejnost článkem v Katolickém týdeníku, Biskupskou konferenci ČR, rovněž Krajský úřad v Ústí n.Lab., případně pana senátora Schwarzenberga.

Podrobnější zprávy o akci obnovy věže včetně fotodokumentace jsou na stránkách Lenešického okrašlovacího spolku www.lenos.cz.