Obnova kostela sv. Šimona a Judy v Lenešicích – leden 2009

18. 01. 2009

Spolek Lenos ve spolupráci s církví vykonal výběrové řízení na dodavatele projektové a rozpočtové dokumentace pro stavbu nové věže kostela a vítězem se stala firma MURUS s.r.o., Praha 7 – odpovědný projektant Ing. Jan Vinař, který předložil návrh konceptu řešení na odstranění havarijního stavu. Po dalším jednání byla vyhotovena a oboustranně podepsána Smlouva o dílo ze dne 12.1.2009.

Předmětem smlouvy je: průzkum a analýza podkladů, geologický průzkum, koncepce řešení, jednostupňový projekt obnovy kostela, výkaz a výměr a rozpočet, autorský dozor. Termín dodání projektu je do 10 týdnů od podpisu smlouvy.

Současně s tímto spolek Lenos ve spolupráci s církví podali žádost o přidělení finančních prostředků z havarijního fondu Ministerstva kultury.

Spolek Lenos vydal pohlednici Lenešic (skládačku), kde výraznou „ dominantou“ je kostel se zřícenou věží. Fotografie je označena číslem účtu, kde mohou případní dárci darovat finanční prostředky. Toto číslo účtu je 2300031983/2010 – Fio Praha. Děkanský úřad Postoloprty ze své iniciativy převedl na účet záchrany havarijního kostela Lenešice částku Kč cca 40.000,– Kč. Kromě toho Děkanský úřad podal do Katolického týdeníku inzerát s žádostí o pomoc při opravě kostela po zřícení věže. Inzerát vyšel v čísle 5 a 7/09. Také se snažil oslovit některé větší firmy v okolí k přispění na obnovu kostela.

Biskupství Litoměřice také vrátilo u nich dočasně uložené movité památky z kostela, které byly uloženy v depozitáři.

V blízké budoucnosti hodlá spolek Lenos umístit na bednění kostela plakát s informací o stavu a plánované opravě, aby nedocházelo k nedorozumění, že kostel je na „odpis“.