Zpráva o aktuálním stavu kostela sv. Šimona a Judy v Lenešicích

17. 10. 2006

Současný stav v zajišťování statického narušení věže kostela v Lenešicích

Od 17. ledna 2006 probíhá jednání o opravě statického narušení věže jak o tom svědčí zápis z výše uvedeného data. Do jednání byl zainteresován kromě Biskupství Litoměřického také Obecní úřad Lenešice, se kterým Biskupství jednalo zejména o finanční spoluúčasti na řešení I. etapy opravy s tím, že technické návrh spolu s rozpočtem předá Biskupství Obecnímu úřadu Lenešice.

Po dalších nutných projednávání ze strany Národního památkového ústavu Ústí nad Labem, kterého se zúčastnil pan Bureš z Ústí a paní Kubištová z Loun, a následného Rozhodnutí, bylo nutno, aby Biskupství zajistilo stavební povolení.
Výsledkem dlouhodobého jednání je Smlouva o dílo na zajištění věže kostela sv. Šimona a Judy v Lenešicích na celkovou částku 172.312,–Kč pro I. etapu zajištění narušení věže kostela. Bylo zatím ústně dohodnuto, že finančně se na této částce bude podílet Biskupství Litoměřice, Děkanství Postoloprty a Obecní úřad Lenešice. Vzhledem k pokročilému ročnímu období byla Smlouva termínována od zahájení 11/06 do dokončení 08/07. Celou akci za farnost Lenešice zastupuje Biskupství Litoměřice, Dómské nám. 9, technik p. Fiedler a Mons. Havelka – generální vikář.

Nová elektroinstalace k varhanám kostela Lenešice

Jelikož došlo k přerušení přívodu proudu pro varhany v Lenešicích, objednal děkan u firmy Bielik, Postoloprty opravu. Tento po důkladném prošetření zjistil, že dosavadní přívod proudu je zřejmě přerušen v důsledku statických poruch na věži kostela, navrhl proto jako nejsnazší a nejlevnější řešení zhotovení nového elektroinstalačního vedení přívodu proudu k varhanám ze sakristie kostela což také tato firma provedla a navíc byla dána ochrana k motoru na kůru kostela proti případnému spálení motoru. Oprava byla zdárně dokončena dne 17. října 2006 a vyfakturována částkou 12.276,–Kč. Následně provedli zaměstnanci ČEZu nové zaplombování elektroměru.

Bohudíky, že varhany v Lenešicích znovu mohou hrát, protože ve farnosti věřící rádi zpívají za doprovodu varhan, na které hraje nadaný mladý varhaník Vláďa Heuler a nově i paní Imerová z Dobroměřic.