Jednání na faře v Lenešicích ohledně financování opravy kostela v Lenešicích

19. 09. 2011

V pondělí 19. 9. 2011 se konalo sjednané jednání ve farní kanceláři v Lenešicích ohledně dalšího financování znovuobnovení zřícené věže kostela v Lenešicích. Jednání se zúčastnila z Biskupství Litoměřice ing. Kristýna Solničková, za nadaci Lenos Zdeněk a Jiří Plačkovi, za farní radu pí Alena Heulerová a děkan P. Rudolf Prey.

Děkan poděkoval sl. Solničkové za dosavadní podporu a pomoc při vyhledávání možností financování, dále sdělil odpověď biskupa Baxanta na žádost o pomoc při financování. Biskup sice sdělil, že je velmi svízelná ekonomická situace v našem státě, ale slíbil všemožnou pomoc a vyslovil poděkování zejména nadaci Lenos. Slečna Solničková pak sdělila, že její poslední pokus o zdroj financí se ukázal tak, že se ve skutečnosti jedná o organizaci Kirche in Not v Německu, kde není velká šance. Dále hovořila o Norských fondech, kde je termín podání žádostí jaro příštího roku, ale ukázala na úskalí, která jsou v tom, že peníze přicházejí po schválení až dodatečně a tudíž je nutno zajistit úvěr. Bližší podmínky úvěru nedovedla osvětlit, prý se máme obrátit na ekonomku Biskupství. Hovořila ještě o dalších možnostech menších fondů, které si poznačil pan Zdeněk Plaček. Také hovořila o případné možnosti sponzorských darů a darů formou DMS.

K těmto jejím předneseným návrhům byla diskuse, mimo jiné zástupci nadace Lenos sdělili, že by se mělo znovu pokusit požádat Biskupskou konferenci v USA, třeba i o menší částku, když žádosti na větší částku byly odmítnuty. Slečna Solničková pak shlédla opravené prostory v prvním patře fary – kapli a obytné místnosti a dále všichni šli shlédnout současný stav opravy, kde právě pracovníci firmy Pegisan pracovali. Mimo jiné zde děkan s paní Heulerovou projednávali možnost vytvoření uzavřeného prostoru pro kostelní prostor ještě dříve než bude dostavěna věž kostela, aby věřící mohli již přes sakristii slavit bohoslužby v kostele, což bylo kladně přijato pracovníky nadace Lenos a prý i stavební dozor ing.Vinař s tím souhlasí.

Děkan si zhotovil pro dokumentaci několik fotografií a rozloučil se s dalšími členy tohoto jednání.