Informativní návštěva školních dětí s učitelkou v kostele Lenešice

24. 02. 2014

V pondělí dne 24.2.2014 se dostavily školní děti 5.třídy spolu s paní učitelkou na faru Lenešice, aby shlédly kostel a faru. Pan farář Rudolf Prey ukázal dětem farní kapli, kde dětem vysvětlil jednotlivé části kaple a důvod proč je kaple na faře a to z důvodu zřícení věže kostela v r. 2008, aby věřící se mohli zúčastňovat bohoslužeb. Dětem byla ukázána také učebna na faře a děti, které chodí na náboženství zazpívaly píseň Laudate si za doprovodu hry na kytaru pana faráře.

U kostela vysvětlil pan farář vzácnost kostela, který původně byl románský ze 13. století, v 15.století byl goticky přestavěn a v 17.století přestavěn barokně. Také vysvětlil proč došlo ke zřícení věže – co způsobilo narušení statiky. Uvnitř kostela vysvětlil dětem, že kostel má tři části: kněžiště, kde je oltář, svatostánek, oltářní obraz sv. Šimona a Judy, loď kostela, kde jsou lavice pro věřící a kůr, kde jsou varhany a kde zpívá chrámový sbor. Poučil děti co vše se v kostela koná: slaví se památka večeře Páně, modlí se, zpívají se písně náboženské, uděluje se křest sv., svatá zpověď, svátost biřmování, ale také i pohřební obřad.

Na dotazy dětí pan farář rád odpověděl a na závěr všem předal svatý obrázek Pražského Jezulátka a medailku Panny Marie. Před kostelem pak pořídil fotografii a tím návštěva byla ukončena k oboustranné spokojenosti.