Ekumenická bohoslužba v kostele Lenešice

21. 08. 2014

Ve čtvrtek 21.8.2014 se konala ekumenická bohoslužba v kostele sv.Šimona a Judy v Lenešicích. Zúčastnila se církev Římskokatolická a církev Československo-husitská z Loun. Sešlo se k bohoslužbě asi 20 věřících. Za církev Římskokatolickou byl předsedajícím P.Rudolf Prey, emeritní arciděkan, za církev Československo–husitskou paní THDr. Helena Smolová.

Zpívaly se tyto písně: 706 Jezu Kriste, štědrý kněže a 906 Buď Bohu chvála, dík a čest…žalm č.27 Hospodin je mé světlo a má spása. Na varhany doprovázela pí Marie Immerová.

Průběh bohoslužby je tento: Úvodní obřady a pozdrav, modlitba pokání a vyznání hříchů. Bohoslužba slova:1.čtení Jr.6,22-26, 2.čtení 1Petr 2,11-25, evangelium Lk 9,23-27. Na téma 2. čtení pronesla promluvu paní farářka, kde se mimo jiné zmínila i o událostech v naší vlasti 21.8.1968. Na 1. čtení a evangelium promluvil pan arciděkan a zejména hovořil o mírové misi proroka Jeremiáše i mírotvůrci Pánu Ježíši, což nalezlo odezvu především u papežů 20. století, zejména Jan XXIII., Jan Pavel II. se zasloužili o mír ve světě a také 2.Vatikánský koncil, zejména ve svém dokumentu Radost a naděje odsuzuje válku genocidy jako zločin proti lidskosti a vybízí k jednotě mezi církvemi křesťanskými, i nekřesťanskými i lidmi vůbec.

Následovalo společné vyznání víry, přímluvné modlitby, které četli manželé Fricovi a tyto přešly do společné modlitby Otče náš. Následoval pozdrav pokoje. Na závěr arciděkan poděkoval paní farářce a věřícím z obou církví a pozval všechny na společné pohoštění do farní kanceláře. Bohoslužba se ukončila požehnáním ve jménu Nejsvětější Trojice Boží.

Bohu díky za tuto mírutvornou bohoslužbu.